Víte, jak správně pečovat o psa v zimě?

Publikováno 28.1.2020 | Luci

Tipy a triky v péči o psa v zimním období

Psi se dokážou ve sněhu pořádně vyřádit, rádi chytají sněhové koule, nechají na sebe něžně dopadat vločky, nebo běhají v závějích. Víte ale jak se postarat o vašeho psa, aby zimu zvládl ve zdraví on i jeho tlapky? Správná péče o psa v zimě má jen pár kroků, o to ale důležitější je každý z nich. 

Které rasy psů rozhodně nenechávejte v zimě celé dny venku?

Obecně platí, že krátkosrstí psi nejsou stavění na skutečnou zimu a v třeskutých mrazech by tak akorát onemocněli. Naopak chlupáči s dlouhou srstí často v zimě nechtějí být uvnitř, protože se tam na ně topí až moc a raději si jdou užít zimu.

V zimě rozhodně nenecháváme venku štěňata, staré a nemocné psy, na zimu jsou vybavení pouze zdraví dospělí hafani. 

Samozřejmě pokud tam nepadají trakaře, to si každý psík raději zaleze hezky do tepla. 

Zvládání mrazů a zimy obecně je u psů vždy závislé na několika věcech:

Obecně stačí myslet na pár základních věcí jako: 

  • jakou mají srst, zda mají tu zimní s podsadou a jakým teplotám jsou tedy od přírody přizpůsobeni,

  • jakou mají pohybovou aktivitu,

  • jak jsou staří,

  • jakou mají stravu.

Jak se tedy postarat o psa v zimním období?

Zařiďte mu pořádně teplou psí boudu 

První věcí, na kterou je potřeba myslet, je to, kde bude pes v zimě odpočívat, jestli má vlastní boudu, kotec, nebo třeba pelíšek na verandě, zkrátka své teplé místečko. Představte si, že se vrátí celý uhoněný a zpocený z procházky a nebude se mít kam schovat do tepla… to nezní moc zdravě, že? 

Každá bouda v zimě pro psa proto musí být: 

- rozhodně zateplená (ideálně polystyrenem nebo minerální vatou), 

- musí mít předsíňku, aby na hafana netáhlo,

- dostatek sena, slámy, koberců, dek, bund, polštářů.. zkrátka něčeho teplého a měkkého na čem bude psík ležet. 

Myslete na to, že klasický látkový pelíšek snadno zvlhne, proto ho buď nahraďte slámou, pořiďte pejskovi vyhřívanou podlahu, nebo ho skutečně často vyměňujte.

- správně velká, aby si jí pejsek dokázal v zimě “zafunět” a zároveň měl dost prostoru se tam natáhnout

Tip: jako zimní vychytávka na psí boudu se často používá závěs do vchodu boudy z nějaké staré deky nebo měkčeného PVC, aby pejskovi do boudy ani trochu nefoukalo a byl tak skvěle krytý před nepříznivým počasím

Nehodil vy se vám náhodou taky nový pelíšek pro psa na zimu?

Ve velké zimě buďte shovívaví

Pokud přijdou velké mrazy (řekněme pod mínus 11 stupňů), pusťte pejska raději do domu, alespoň do předsíně nebo garáže, anebo mu pořiďte vyhřívanou boudu, ty nejhorší mrazy by mu mohly skutečně ublížit. Pokud ale psa vybaveného do zimy budete držet od listopadu do března celé dny v teple, o zimní srst přijde a snadno se pak při první vycházce prochladí. Takže všeho s mírou.

Tip: Nezapomeňte také na bezpečné zajištění zahradních jezírek a bazénů, hafan by do nich mohl spadnout a silně se prochladit. 

Procházky a přechod z tepla do mrazu

Může se zdát, že majitelé bytových psů můžou být v zimě v klidu, ale zdání klame! Pejsci, kteří jsou pořád uvnitř v teple, jsou často více ohrožení zimou, než ti venkovní. Nejsou totiž zvyklí a při příliš častém střídání teplot nebo delším pobytu venku můžou snadno prochladnout. Pokud chcete mít jistotu, že bude pejsek v pohodě, anebo máte pejska krátkosrstého bez zimní srsti a podsady, raději mu pořiďte nějaký obleček pro psa na zimu. Třeba nějaký jako tento zimní kabátek Trixie

 

Pokud chcete pejska do něčeho obléct, pořiďte mu na zimu ideálně lehce zateplený nepromokavý obleček. Není dobré pejska v zimě přehřát, ani ho nechat na chladu, volte tedy nějakou střední cestu. Ideálně pořiďte nějakou bundu pro psa, která neprofoukne, nepromokne a trochu a zahřeje. Pokud máte chlupáče, kterému není zima, ale jenom nechcete, aby promokl, pořiďte mu psí pláštěnku

Jak často v zimě se psem chodit ven?

Zimní vycházkový režim musíte řešit pocitově. Pokud váš pejsek ven ani nechce, a když už musí, tak se jen vyčůrá a běží zpátky ke dveřím, asi by nebylo vhodné ho nutit, aby skákal radostí v závějích. Prostě se trochu provětrejte, nadýchejte se čerstvého vzduchu a běžte hezky do tepla. 

Pokud máte naopak pejska s dlouhými chlupy, nebo přímo nějaké severské plemeno, věřím, že si bude sníh užívat a možná ani nebude chtít domů. S takovým psíkem klidně vyražte na túru do hor nebo i pravidelně na dlouhé vycházky. Bude moc rád. Snažte se ho ale držet daleko od přírodních koupališť:

  • kdyby byla voda zmrzlá, mohl by se do ní propadnout,

  • kdyby dostal chuť na zimní koupání, nemuselo by to pro jeho zdraví dopadnout dobře,

  • některé rybníky jsou na zimu vypuštěné a na jejich dně se skrývají ostré předměty. 

Tip: Po procházce pejska hned osušte, sundejte mu obleček a pokud ho koupete, rozhodně ho nepouštějte ven dříve, než úplně uschne. 

Pro všechny psy je v zimě obtížný pohyb na zledovatělých cestách a prosolených městských chodnících a silnicích. Pak přichází na řadu péče o tlapky. 

Péče o tlapky psa v zimě

Věděli jste, že tlapky psů v mraze praskají a pejska pak trápí nepříjemná bolest a pálení? A že posypová sůl může kromě nepříjemných svědivých vyrážek způsobit také zažívací problémy? Proto je potřeba tlapky pravidelně kontrolovat, čistit a mazat buď vepřovým sádlem, vazelínou nebo speciální mastí určenou na tlapky.  

Kdo maže, ten je zdravý i v zimě!

Mazání psích tlapek je pro zimní období zcela zásadní. Tlapky je dobré mazat vždycky před procházkou nebo delším pobytem venku. Po návratu pak pejskovi tlapky omyjte ve vlažné vodě a po otření opět namažte mastí. Smiřte se s tím, že si hafan bude mastičku dost pravděpodobně lízat, snažte se mu v tom zabránit a alespoň na chvilku ho zabavte, aby měla mastička šanci se vsáknout. Pokud mast pejskovi skutečně hodně chutná, mažte raději častěji. Při velkých mrazech se doporučuje mazat i uši pejskům, kteří na nich nemají srst. 

Tip: Pokud se chystáte na skutečně dlouhou procházku, nebo má pejsek dlouhé chlupy mezi polštářky a pořád se mu tam lepí sníh, pořiďte mu boty pro psa. Vypadají možná tak trochu srandovně, pejskovi ale můžou ulevit. 

Péče o srst psa v zimě

Srst psa si v zimě vyžaduje zvláštní péči, protože stejně jako naše vlasy a kůže praská a je velice suchá. Jak tedy pečovat o srst psa v zimě?

  • na zimu pořiďte šampón s olejem a dalšími výživnými látkami (na lidské šampony rovnou zapomeňte), které brání vysušování, lámání a zbytečnému cuchání srsti,

  • myslete na pořádnou hydrataci a vyberte šampon, který srst psa zároveň hydratuje. Na hydrataci srsti v zimní období je skvělý například přírodní hydratační šampón Menforsan pro psy,

  • v zimě psa nekoupejte častěji než je nezbytně nutné

  • někdy je nutné vystřihávat dlouhé chlupy mezi polštářky, na které se lepí sníh a ztěžuje tak psům chůzi 

  • myslete na kvalitní výživu psa

Krmivo pro psa na zimu

Strava je totiž pro krásnou srst, zdraví a vitalitu psa zásadní, a to nejen v zimním období. Psi, kteří jsou celou zimu venku mají jiné nároky na stravu než psi, kteří tráví zimu v bytě. 

Venkovní pes totiž potřebuje tak trochu vykrmit, aby získal termoregulační (rozumějte tukovou) vrstvu a zásobárnu energie v jednom - venkovní psi v zimě vydají cca 1 - 2x více energie než v létě. V zimě se tedy doporučuje granule podávat dvakrát denně a zalévat je teplou vodou nebo vývarem a to hned ze dvou důvodů:

  • pejsek se rychleji zahřeje

  • budete mít jistotu, že pije a má dostatek tekutin

Starší psi a psi s artrózou trpí chladem o něco více, proto jim pravidelně podávejte kloubní výživu. 

Tip: Nezapomeňte pejskovi zajistit dostatečný přístup k pitné vodě, která mu nezamrzne. Vodu měňte několikrát denně, anebo zapřemýšlejte o pořízení speciální vyhřívané misky na vodu pro psy. 

Myslete v zimě i na pejsky v útulku

Psi v útulku nemají v zimě teplé místečko a páníčka, ke kterému se můžou přitulit. Myslete na ně proto v zimě ještě více, než jindy, optejte se co by potřebovali a kupte jim třeba nějaké kvalitní krmení nebo jim odvezte staré deky, určitě to ocení. Wink

Čtěte také

Jak vybrat správné jméno pro psa?

Publikováno 25.11.2019 | Luci

Za několik týdnů si domů přinesete štěňátko? Teď je ta pravá chvíle na to vymyslet, jak se bude váš...

K čemu jsou probiotika pro psy?

Publikováno 20.1.2020 | Luci

S probiotiky bude váš hafan fit. Zjistíte, jak probiotika fungují a jaká jsou nejlepší

21 tipů na dárky pro pejskaře a dárky pro psy

Publikováno 9.4.2021

Sháníte dárky pro pejskaře a milovníky psů, ale nevíte co vybrat? Jste na správném místě! Sepsali jsme pro...