15 filmů o psech, které by měl vidět každý pejskař

Publikováno 14.2.2020 | Luci

Ty nejkrásnější filmy o psech hezky na jednom místě

Času teď má spousta z nás možná i více, než bychom chtěli a na co jiného ho využít, než na ty nejlepší filmy o psech! Dali jsme pro vás dohromady seznam celkem 15 filmů o psech, které rozhodně musí vidět každý pejskař. Některé filmy o psech vás dojmou, jiné rozesmějou, po všech si ale budete říkat, že jste moc rádi, že toho svého chlupáče máte.

1. Neuvěřitelná cesta (Homeward Bound: The Incredible Journey, 1993)

Tento kouzelný film pro děti a pejskaře jakéhokoliv věku z dílny Walta Disneye vypráví o pouti tří domácích mazlíčků (2 psů a jedné lehce zhýčkané) kočky přes divočinu až do náručí svých majitelů. Je to film pro děti, takže všichni tři mazlíčky - Shadow, Chance a Sassy mají lidské vlastnosti a mluví, takže nás celým filmem provází. Čeká je dlouhá cesta plná pum, zákeřných dikobrazů, kočkopsích vtípků, týmové práce, věznění v útulku, šťastných náhod a dojemných chvil, během kterých vlhnou oči nejednoho diváka. Film Neuvěřitelná cesta patří mezi jeden z našich nejoblíbenějších filmů o psech. 

A má i pokračování. Neuvěřitelná cesta 2 - Ztraceni v San Franciscu(Homeward Bound II: Lost in San Francisco, 1996)

A je to tu zase, další film pro pejskaře, který si zamilují. Naši tři zvířecí hrdinové se totiž shodou okolností (a Chancova strachu z klecí) opět ocitnou sami na cestě domů. Ztratí se na letišti a budou se muset proplést velkoměstskou džunglí, aby našli cestu domů ke své milované rodině. V tomto pejskařském filmu je ale nečekají nekonečné lesy a vysokánské hory, ale lidé, odchyt divokých psů, skupinka voříšků, spousta zábavy a možná i nějaká ta psí láska. 

Pokud máte dost volného času a zrovna se vám nechce být produktivní, pusťte si oba tyto filmy o psech (a kočičce) po sobě, jsou prostě skvělé! 

2. Marley a já (Marley & Me, 2008)

Tohle je film, který by měl zkrátka vidět každý pejskař. Není to totiž jen tak ledajaký film o psech, je to film, který si přiznává, že život se psem není vždycky procházka růžovou zahradou, že psi se někdy bojí a vyjou, slintají, ničí věci, neposlouchají a mají vlastní hlavu… přesto všechno je ale milujeme nejvíc na světě a za nic bychom je nevyměnili. 

Film Marley a já pojednává o páru (Owen Wilson a Jennifer Aniston), který se po přestěhování rozhodne pořídit si štěně labradora. Ten ale překvapivě rychle vyroste a překvapivě málo s nimi na začátku spolupracuje. Jejich rodinka se postupně rozrůstá a všichni včetně Marleyho stárnou. My tam máme možnost sledovat jednu rodinu v průběhu 13 let života jejich hafana, prožíváme s nimi jejich radosti i problémy a často si v průběhu filmu říkáme, že je to klasika a život se psem je prostě hlavně jedna velká legrace. 

3. Psí poslání (A Dogs Purpose, 2017)

Kdybychom měli vybrat jeden film o psech, který nutně musí vidět každý pejskař, byl by to tento. V tomto filmu je totiž jedna zásadní cituplná myšlenka, kterou pro klid duše potřebujeme znát a věřit jí. Překvapivý příběh věrného psa nás během 100 minut několikrát rozesměje i rozpláče. Jeden velice příjemný hlas nás provede 50 lety a několika psími životy, které všechny vedou k obnovení jeho věrného pouta s jeho prvním majitelem Ethanem. Celým filmem se jako hlavní linka nese hledání celoživotního poslání a smyslu existence každého psího života. Setkají se spolu znovu a pozná nakonec Ethan svého nejlepšího psího kamaráda? 

4. Beethoven (Beethoven, 1992) 

Film Beethoven je pejkařskou klasikou, je v něm totiž všechno - záporák, který dělá pokusy na zvířatech, štěňátko, které uprchne a schová se do domu, kde jsou 3 děti a maminka, kteří si ho hned zamilujou a k tomu tatínek, který moc nemá psy rád a doma ho nechce. Jenomže jak už to tak bývá, přehlasujou ho a pejska si nechají. Beethoven pak roste jako z vody a pomáhá dětem s jejich problémy, prvními láskami a stojí jim stále po boku. 

Beethoven má i další pokračování, ve druhém dílu Beethoven 2 (Beethovens 2nd, 1993) pozná psí slečnu, do které se zakouká. Ve třetím dílu Beethoven 3 (Beethovens 3rd, 2000) se pak náš hlavní psí hrdina ukryje v karavanu, aby vyrazil s rodinkou na dlouhou dobrodružnou dovolenou. 

5. Osm statečných (Eight Below, 2006)

Jak byste se asi zachovali, kdybyste museli své nejlepší čtyřnohé přátele zanechat napospas osudu v kruté zimě na Antakrtidě? Prudká bouře totiž přesně k tomuto donutí členy vědecké expedice… Paul Walker bohužel musí zanechat 8 svých tažných psů v ledové divočině v domnění, že se pro ně brzy vrátí. Jenomže ono pak není možné se vrátit a dny bez jídla a v zimě ubíhají. Dokážou psi přežít, vrátí se pro ně, anebo … Tento dojemný napínavý příběh o věrnosti, důvěře, odvaze a hlavně psech je natočený podle skutečné události a dokonale vás strhne. 

6. Hačikó - příběh psa (Hachiko: A Dogs Story, 2009)

Dalším filmovým příběhem pro pejskaře, který byl natočený podle skutečné události je Hačikó - příběh psa. Tento oblíbený film o psech vypráví příběh japonského univerzitního profesora (v podání Richarda Gera), který se ujme opuštěného psa a velice brzy mezi nimi vznikne zcela unikátní silné pouto. Pes Hačikó doprovází svého pána každý den na nádraží a odpoledne tam na něj zase čeká. Jednoho dne se ale páníček nevrátí, bohužel totiž zemře. Hačikó na něj ale pořád věrně čeká, každý den, celých 9 let. Legenda o nesmrtelném poutu mezi člověkem a jeho psem se traduje v Japonsku dodnes. 

7. K9 - Můj přítel se studeným čumákem (K-9, 1989)

Klasická krimi komedie o svérázném americkém poldovi, který dostane poněkud netradičního parťáka - německého ovčáka. Pes jménem Jerry Lee (K-9) byl vycvičený pro hledání drog, dokáže ale klidně a s grácií zničit i byt, auto nebo rozvrátit osobní život svého páníčka. Je jasné, že tento film pro pejskaře skončí překonáním všech počátečních vzájemných neshod a obtíží a tím, že se z nich stane nerozlučný tým. Nebo snad ne? K-9 má a další díly, pokud vás tedy tento příběh zaujme, rozhodně si pusťte i ty ostatní. 

8. Red Dog - psí legenda (Red Dog, 2011)

A máme tu další pejskařský příběh podle skutečné události, tentokrát jde o psa z australského města Dampier. Tento příběh vypráví o tom, jak mezi psem a člověkem vzniká jedinečné kouzelné pouto pochopení, důvěry a opravdového přátelství. Toto pouto však náhle zničí tragická nehoda a Red Dog musí bojovat se samotou. Vydává se tedy na cestu, aby našel svůj smysl a odpovědi na všechny své otázky, které ho dovedou až do Japonska. Z tohoto pejska se stala australská legenda. 

9. Balto (Balto, 1995)

Kreslená pohádka, která vypráví pověst o kříženci vlka a psa žijícím ve vraku lodi na břehu moře. Jednoho dne v jeho městě vypukne krutá bouře, zlý a nafoukaný pes Ocelák, který vyhrává všechny musherské závody a teď je vedoucím psem psího spřežení ztratí v bouři orientaci. Muž na spřežení je navíc zraněn, a tak jim Balto vyráží naproti, aby zachránil situaci a přivedl film ke šťastnému konci. 

10. Bílý tesák (White Fang, 1991)

Nesmrtelný příběh na motivy příběhu Jacka Londona byl natočen hodněkrát, podle nás je ale nejkrásnější právě verze z roku 1991. Ethan Hawke v něm hraje mladíka, který hledá zlato v nebezpečném údolí Yukonu a splnit tak poslední přání svého otce. Na své obtížné a dobrodružné cestě se setkává s přítelem, který navždy změní jeho život. Není jím nikdo jiný než Bílý Tesák, napůl vlk, napůl pes. Uprostřed nespoutané divočiny na Aljašce tak vzniká jedinečné přátelství mezi člověkem a zvířetem, které odolává všem vzestupům i pádům.

11. Já, legenda (I Am Legend, 2007)

Teď pro vás máme tip na film pro pejskaře z trochu jiného soudku. Jedná se o sci-fi drama s nádechem thrilleru, které se odehrává v New Yorku po rozšíření nebezpečného viru (který měl být původně lékem na rakovinu). Will Smith ve filmu hraje vědce, který zůstal ve městě (nebo možná na světě?) jako jediný zdravý člověk a pořád se usilovně snaží najít vakcínu, jelikož je sám imunní. Po celou dobu této těžké doby je mu věrným přítelem před kamerou (a mimo ni) fenka německého ovčáka Abbey (ve filmu se jmenovala Sam). Společně přežívají v apokalyptickém světě, loví spolu, přežívají strašidelné noci plné zombie a jejich vztah je tak velice pevný. 

12. 101 dalmatinů (101 Dalmatians, 1996)

Klasický film pro všechny pejskaře, který vypráví lidskou i zvířecí lovestory, která rychle přerůsá ve svatbu, dítě a hromadu štěňátek. Zdálo by se, že je to naprostá idylka, pořádná zápletka má ale teprve přijít. Na scénu totiž přichází zlá Cruella, která touží po kožichu ze psích kožíšků, a tak unáší všechna štěňata z okolí. Ďábelská Cruella má už 99 štěňat a to bohatě stačí na kožich i s vlečkou. Zatímco si hrůzostrašný pomocník Cruelly brousí svoje nádobíčko, zasněženou krajinou se mezi venkovským domácím zvířectvem nese zoufalé psí SOS. Přece žádný pes z okolí nenechá povraždit tak roztomilá štěňátka.. Když dnes slyšíme v noci štěkat psy, říkáme si, jestli si a ve skutečnosti předávají nějakou zprávu jako ti ve filmu.

Dalmatíni mají i své pokračování - 102 dalmatinů (102 Dalmatians, 2000)

Cruella pořád touží po svém kožichu z malých dalmatinů. Poučila se ale ze svých chyb a tak se z ní v tomto díle stává opatrovatelka opuštěných pejsků. Významnou roli v jejím ďábelsky rafinovaném plánu hraje francouzský módní návrhář Jean Pierre Le Pelt v podání Gérarda Depardieu. Jak to dopadne tentokrát?

13. Hotel pro psy (Hotel for Dogs, 2009)

Jak dlouho lze udržet v tajnosti, že doma schováváte psa? Dlouho ne, což si sourozenci Andi (Emma Roberts) a Bruce (Jake T. Austin) moc dobře uvědomují. Problém je o to aktuálnější, že se tihle sirotci dostali do spárů pěstounů, kteří zvířata přímo nenávidí. Výchozí situace pro filmovou adaptaci slavné stejnojmenné knížky nemohla být vyhrocenější a také lákavější. Hotel pro psy je dokonalou filmovou komedií pro všechny pejskaře. 

14. Tajný život mazlíčků (The Secret Life of Pets, 2016)

Co asi dělají naši čtyřnozí mazlíčci, když nejsme doma? Tento film hledá odpověď na tuto odvěkou otázku, o které určitě alespoň jednou přemýšlel každý pejskař. Co se stane, když se do dokonalého vztahu mezi paničkou a jejím věrným psem přidá další pes. Jak zvládnou společné soužití, když panička odejde do práce? Max a Baron od první vteřiny vymýšlejí, jak tomu druhému ztrpčit život, což je přivádí do čím dál komplikovanějších situací. Ve finále skončí ztracení, opuštění a obklíčení skupinkou osiřelých zvířat, která pod vedením šíleného králíka vládnou městskému podzemí. Naštěstí má Max doma pořádnou smečku zvířecích přátel, kteří se rozhodnou, že ho nenechají na holičkách a vydají se ze svých pelíšků na mimořádně dobrodružnou výpravu, jejímž cílem je nalezení a záchrana Maxe. Musí to navíc zvládnout v šibeničním termínu, než se jejich páníčkové vrátí domů. 

15. Novinka: Volání divočiny (The Call of the Wild, 2020)

Novinkou mezi těmi nejlepšími filmy pro pejskaře a filmech o psech je Volání divočiny. Tento film vypráví příběh Bucka, psa hýčkaného svým pánem i jeho rodinou. Jeho život se však rázem změní ve chvíli, kdy je ze svého domova v prosluněné Kalifornii unesen obchodníky se psy, kteří jej prodají do mrazivé divočiny kanadského Yukonu během vrcholící zlaté horečky na Klondiku. Zde je svými novými pány nucen ve psím spřežení tahat hlubokým sněhem těžké sáně. Díky své nezlomné vůli dokáže Buck v těchto drsných podmínkách přežít. Naštěstí se mu nakonec podaří uniknout a najít nového přítele, samotářského dobrodruha Johna Thorntona, kterého hraje Harrison Ford. Po jeho boku zjistí, že díky svým přirozeným psím instinktům dokáže v nehostinné divočině nejen přežít, dokonce v tomto novém a svobodném životě nachází i zalíbení.

Čtěte také

K čemu jsou probiotika pro psy?

Publikováno 20.1.2020 | Luci

S probiotiky bude váš hafan fit. Zjistíte, jak probiotika fungují a jaká jsou nejlepší

7 psích plemen vhodných do bytu

Publikováno 3.1.2019 | Luci

Stálice jako čivava, bišonek, jezevčík, nebo úplně jiné rasy?

Víte, jak správně pečovat o psa v zimě?

Publikováno 28.1.2020 | Luci

Tipy a triky v péči o psa v zimním období