7 psích plemen vhodných do bytu

Publikováno 3.1.2019 | Luci

Stálice jako čivava, bišonek, jezevčík, nebo úplně jiné rasy?

Pokud jste se rozhodli pořídit si psa do bytu, je potřeba předem promyslet mnoho věcí a odpovědět si na několik zcela zásadních otázek. Pořídit si psa je totiž obecně obrovská změna. Budete muset změnit svůj životní styl i své každodenní návyky, často budete chodit ven, uklízet a taky budete muset pejskovi věnovat spoustu času a energie... a to není zdaleka všechno! Co je tedy potřeba promyslet, než si pořídíte psa do bytu?

 

Základní otázky před pořízením psa do bytu:

-       Jste připraveni vzít na sebe zodpovědnost za dalšího živého tvora?

Ať už si pořídíte psa do bytu nebo do domu, vždy tak získáte společníka na 10-15 let, který na vás bude závislý. Dokážete a chcete za něj mít zodpovědnost?

-       Když si pořídíte psa do bytu, budete mít čas s ním chodit ven dostatečně často? Ideálně několikrát denně?

Ať už si do bytu zvolíte jakoukoli rasu psa, rozhodně bude potřebovat chodit ven. Minimálně ráno, odpoledne a večer. Zvládnete to?

-       Je v okolí vašeho bytu dostatek míst, kam můžete se svým psem chodit na vycházky?

Pokud chcete psa do bytu, znamená to, že nemůžete počítat s obrovskou zahradou, kde se psík vylítá. Máte s ním kam chodit? Myslete na to, že nebude čas jezdit každý den třeba hodinu za město do nejbližšího parku…

-       Jste připraveni na to, že bude možná potřeba častěji uklízet, že vám na začátku možná něco zničí?

No ano, než se pejsek všechno naučí a zvykne si na nový domov, může to být těžké. Pro všechny zúčastněné J rozhodně to ale stojí za to…

Vaše odpověď na všechny otázky byla jasné „Ano“? Pak jste připraveni a zbývá už jen vybrat si vhodné psí plemeno. Při výběru psa do bytu je potřeba promyslet hned několik různých úhlů pohledu a charakteristik jednotlivých psích ras.

Velikost psa, aneb jsou malí psi do bytu jasnou volbou?

Při výběru té správné psí rasy se může zdát, že je malý pejsek do bytu jasnou volbou. Nemusí to tak ale být vždy. Rozhodně je důležité brát v potaz velikost vašeho bytu. Pokud máte malinký byt a velký pes by se tam sotva otočil a při každém zavrtění ocasem by něco shodil, zvolte skutečně spíše malé plemeno. Pokud ale máte dostatečně velký byt, kam se v klidu vejde i pelíšek pro velkého psa, všechny jeho hračky i přepravka do auta a pejsek se bude moct v klidu uvelebit a nebude nikomu překážet, můžete přemýšlet i o velkém psovi. Důležitější než velikost psa do bytu, je ale jeho povaha. 

Povaha psa, aneb jaký by měl být pes, který je vhodný do bytu?

Když přemýšlíte o tom, jací psi jsou vhodní do bytu, je potřeba vzít v úvahu, jak je které psí plemeno aktivní a jak rád který pes štěká a vyje. 

Některá psí plemena nejsou vhodná do bytu, protože neustále instinktivně štěkají kdykoli jde někdo kolem, vyjí a kňučí, když jsou doma sami a mohli by vám tak způsobit spoustu problémů. Dá se tušit, že by se sousedům, ani správcům domu zrovna dvakrát nelíbilo, když by vám pes v bytě pořád jenom štěkal nebo dokonce vyl. Každý pes je ale vždy individuální a správným tréninkem se dá i ta nejhlasitější rasa naučit, aby s vámi spokojeně žila v bytě, bude to ale vyžadovat opravdu spoustu úsilí. 

Při výběrů pejsků do bytu je důležité myslet také na to, jak je která rasa aktivní. Psí plemena, která mají spoustu energie by byla v bytě bez zahrady nešťastní. Samozřejmě pokud byste jim každý den nedokázali zajistit dostatek pohybu a vybití na čerstvém vzduchu. Myslete ale na to, že některé rasy potřebují opravdu hodiny denně. Pokud by byl takový pes sám v bytě, pravděpodobně by to odnesly vaše věci. Rozhodně to ale neznamená, že existuje plemeno, které by pohyb nepotřebovalo. Každý pes, který žije v bytě potřebuje dostatek pohybu, procházky, výlety a společné hry.

Jaká psí plemena jsou tedy vhodná do bytu?

Vybrali jsme pro vás celkem 23 psích plemen, které jsou vhodné do bytu. Dali jsme pro vás dohromady ideální skupinu, ve které najdete malé pejsky do bytu, střední pejsky i velké psy. Všechny psí rasy vám představíme a na vás už pak jen bude vybrat si tu pravou pro vás.

Baset neboli basset hound – oblíbený střední pes do bytu

Baset je střední pes, který je mírné povahy a je velice nenáročný na výchovu. Většinou basetovi stačí jedna vycházka denně a více pohybu nevyžaduje. O basetech se občas povídá, že rádi vyjí, není tomu tak ale vždy, pokud má baset dostatek aktivit a procházek, nemá důvod k vytí. Baset s vámi většinou bude odpočívat v bytě, hlavně s přibývajícím věkem. Baset je velmi společenský a rád poslouchá všechny členy rodiny. Mrknětě, jak umí být rozkošní

Bišonek – nejoblíbenější malý pes do bytu

Bišonek je malý krásně bílý pes ideální do bytu, je společenský, hravý, přátelský a vhodný i pro alergiky. Bišonek je věrný psík, který miluje celou svou smečku, k vybití energie mu většinou stačí jedna procházka denně, a navíc nemá nepříjemný vysoký štěkot jako jiné malé rasy psů.

A co chlupy bišonka? Výhodou této malé psí rasy je, že nelíná, srst bišonka stále roste. Výhodou je, že nebudete mít byt plný chlupů, jako je tomu u jiných plemen, na druhou stranu je ale potřeba se o jeho srst pravidelně starat, stříhat jí a kartáčovat.

Bostonský teriér

Bostonský teriér je malý lehký pes s velkou inteligencí. Tento psík má skvělou paměť, rád se učí, je bystrý, přátelský a velice čistotný. Této rase je nejlépe v bytě, má ale také rád venkovní vycházky. Bostonský teriér nijak nevyžaduje dlouhé společné procházky, dokáže se vám ale přizpůsobit. Pokud ho tedy budete odmalinka brát na túry, dozajista si je zamiluje. S Bostonským teriérem si navíc v bytě užijete spoustu srandy, hele 

Francouzský buldoček

Francouzský buldoček je pejsek přímo stvořený do bytu. Tahle rasa totiž miluje pohodlí, klídek a nicnedělání a když odejdete do práce, tak ho to vůbec nerozhází. Francouzský buldoček je ideálním psím plemenem do bytu také proto, že má velice stabilní, nekomplikovanou povahu, miluje děti, mazlení a společnost a co víc – tahle rasa skoro neštěká, takže ho budou milovat i vaši sousedi.

 Francouzský buldoček - ideální plemeno psa do bytu

Corgi (neboli Welsch Corgi Pembroke) – oblíbený pes britské královské rodiny

Ačkoli je corgi původně pastevecké plemeno, je ideálním parťákem do bytu. Corgi je pejsek s krátkou srstí, krátkýma nohama a tzv. liščí hlavou. Tahle rasa nelíná, drápky stačí zastřihávat dvakrát do roka, tulení si přeje ideálně denně a procházky zbožňuje. Corgi obecně miluje celou svou rodinu, je aktivní a velice rychle přilne k člověku.

Čivava - nejmeší rasa na světě se srdcem vlka

Čivavy jsou podle mnohých nejlepší pejsci do bytu, a to nejen proto, že je to nejmenší rasa psa na světě. Čivavy milují teplo, proto se jim tolik líbí život v bytě. Často se fixují na jednoho majitele, s řádnou socializací a výchovou je čivava sebevědomý a klidný pes. Kvůli své velikosti má čivava sklony se bát a bránit své teritorium možná trochu víc, než je někdy potřeba, to se dá ale snadno vysvětlit.

Jezevčík - klasický bytový pes

Plemeno psa do bytu - jezevčík

Jezevčík je ideální psí plemeno do bytu a k rodině. Je to přátelský, učenlivý pes, který ale potřebuje jasné hranice, protože umí být pěkně tvrdohlavý. Jezevčíci mají obecně moc rádi procházky, norování, plavání a hry s páníčky. Říká se, že obecně je nejmírnější a nejhodnější dlouhosrstý a hladkosrstý jezevčík, ten drsnosrstý je prý drsnější a ostřejší. Ale jak už to bývá, záleží na povaze konkrétního psa.

A co další rasy psů do bytu? Spousta lidí si oblíbila také kavalír king charles španěly, malé knírače, maltézáčky, mopse, krysaříky a shi-tzu. Stačí si jen vybrat tu pravou rasu pro vás a váš byt. Tak která to bude?

Čtěte také

7 kroků, jak vybrat ten pravý pelíšek pro psa

Publikováno 26.1.2020 | Luci

Největší přehled informací o psích pelíšcích na jednom...

Jak vybrat obojek proti klíšťatům?

Publikováno 21.6.2020 | Luci

Jaký obojek proti klíšťatům vybrat a proč? Společně se podíváme na nejoblíbenější typy...

Víte, jak správně pečovat o psa v létě?

Publikováno 13.7.2020 | Luci

Jak se psi chladí, k čemu jsou chladící podložky pro psy a co dělat, když se váš pes přehřeje? Ať už má...