K čemu je čipování psů bez registrace?

Publikováno 16.1.2020 | Luci

Vše, co jste chtěli vědět o čipování psů hezky na jednom místě.

Určitě už jste postřehli, že od 1.1.2020 je povinné čipování psů. Co všechno to ale znamená? Kolik to stojí? Nese čip i informaci o majiteli a dokážeme podle něj přijít na aktuální polohu psa? 

Co je to čip pro psa, jak je velký a co dokáže?

Čip pro psy tedy spíše mikročip je skutečně malinký, dal by se svou velikostí přirovnat zhruba k zrnku rýže a pejskovi se aplikuje pod kůži (většinou) na krku pomocí zdravotnické jehly. Čipování psů je zcela bezpečné, rychlé, bezbolestné a žádná zdravotní rizika při něm nehrozí. Čip má totiž obal z biokompatibilních materiálů, takže by ho mělo každé tělíčko v pohodě přijmout. A k čemu je ten čip tedy vlastně dobrý?

Samotný čip nic nevysílá, jedná se o pasivní zařízení, které má pouze unikátní kód, který je možné přečíst speciální čtečkou čipů. Kód je patnáctimístný a je to kombinace čísel a písmen. Je složený z kódu země, odkud zvíře pochází a individuálního identifikačního čísla. Čip neobsahuje údaje o majiteli, jeho adresu ani kontakt na něj. Pro to, aby se čip psa spároval s majitelem je potřeba registrace do registru zvířat. 

Největší výhodou pro běžného pejskaře je tedy určitě možnost díky mikročipu dohledat majitele ztracených, zatoulaných a ukradených psů.

 

Jaká je cena čipu pro psa a čipování? 

Při čipování zaplatíte za cenu čipu plus práci veterináře. Cena čipu pro psa se pohybuje zhruba od 200 do 500 Kč, když si vezmete, že bude psovi sloužit celý jeho život, je to částka skutečně zanedbatelná. Cena za aplikaci čipu se liší podle jednotlivých ceníků veterinářů, většinou se ale jedná o desítky, maximálně stovky korun. 

! S povinným čipováním psů se na trhu objevila celá řada velice levných nekvalitních čipů pro psy, které se snaží nalákat důvěřivé majitele mazlíčků. Tyto čipy v sobě ale narozdíl od těch kvalitních neobsahují důležité informace jako třeba kód země a také v jejich ceně často není registrace do národního registru zvířat a taky nikdo tolik nekontroluje z čeho jsou vyrobeny. 

Kde můžete psa nechat očipovat? 

Čipování psů se provádí u veterinářů, než ale vyrazíte k tomu svému, raději mu předem zavolejte, jestli má povolení čipovat. Ne všichni ho totiž mají. Někteří veterináři také odesílají informace o čipu automaticky do Národního registru, zeptejte se, jestli to za vás ten váš náhodou taky neudělá. 

Takže ho nechám očipovat a to je všechno? Nikoli! 

Je sice povinné nechat psa očipovat, není už ale povinné registrovat čip psa v registru. Trochu nelogické? Rozhodně. To totiž znamená, že když se vám pes zaběhne a někdo ho najde, čip sice přečte, nic z něj ale nezjistí. Pokud tedy péči o svého čtyřnohého mazlíčka berete vážně, rozhodně s registrací v registru neotálejte. A který registr psů si vybrat? Nejlepší je ten největší - Národní registr majitelů zvířat. Registraci můžete provést online a je skutečně velice rychlá.

Jak probíhá online registrace čipu psa?

  • zadáte 15ti místný kód čipu a objeví se vám formulář, ve kterém jsou povinná pole vyznačena žlutě

  • vyplníte informace o psovi - rasu, pohlaví, datum jeho narození, zbarvení, datum označení mikročipem, info o veterináři

  • a hlavně vyplníte také informace o vás, o majiteli - jméno, adresu, telefon, e-mail

  • přihlášku do registru odešlete

  • počkáte na schválení pracovníkem Národního registru majitelů zvířat 

 

Registrů, kde můžete pejska přihlásit je více. Pokud chcete zvýšit svou šanci, že ho v případě ztráty najdete ještě o něco rychleji, klidně ho registrujte i třeba do některých soukromých registrů a pořiďte mu známku s vaším telefonem na krk. Oblíbený je třeba také registr Help4Pet. Registrace do něj je zdarma a na jejím konci vám nabídnou možnost objednat si přívěsek s QR kódem, ve kterém budou uložené všechny důležité kontakty a přečte ho každý chytrý telefon. 

Národní registr má tu výhodu, že je největší, komunikuje s obdobnými institucemi v zahraničí a je součástí celosvětové sítě PETMAXX, která úspěšně pomáhá najít majitele ztracených zvířat po celé Evropě. Ať tak nebo tak, přístup do těchto evidencí mají většinou veterináři, útulky, městská policie a kdokoliv další, kdo zná číslo čipu. Právě do jejich rukou se totiž ztracená a zatoulaná zvířata dostávají nejčastěji. 

Jaká je cena registrace psa do Národního registru majitelů zvířat? 

Záleží jaký čip si vyberete. 

  • registrace zdarma - pro mikročipy pro psy Datamars s českým národním kódem, kódy těchto čipů začínají sedmičíslím 2030981. Vystavení a odeslání identifikačního průkazu psa obyčejným dopisem na adresu v ČR je pak v ceně. 

  • registrace za 198 Kč - pro jiné čipy než Datamars s českým národním kódem, v ceně je pak také zaslání identifikačního průkazu psa obyčejným dopisem na adresu v ČR. 

Pokud chcete registraci urychlit, protože například odjíždíte do zahraničí, cena se trochu zvýší. Expresní registrace psa do registru do 24 hodin tak přijde na 455 korun. Více informací o registru a cenách dalších služeb najdete na stránkách Národního registru majitelů zvířat

Tip: nezapomeňte na aktualizaci svých údajů v registru. Pokud se například stěhujete, měníte telefonní číslo nebo e-mailovou adresu, určitě by to měli vědět. 

Co když psa nechci nechat čipovat?

Říkáte si, že jste “jen” na vesnici a psa je zbytečné čipovat? Asi vám nemusím říkat, že pokud se vám pejsek zatoulá, bude pro vás velice obtížné ho najít. Kdežto když bude mít čip, bude to rychlovka, stačí jen aby se dostal k prvnímu člověku, který mu bude chtít pomoct. Pak stačí aby čtečkou přečetli čip a mají vás… 

Jaké ale hrozí sankce pokud nenecháte svého psa čipovat a přijde se na to?

Pokud bude při kontrole zjištěno, že pes nemá mikročip, hrozí vám pokuta až 50 tisíc korun, je to stejné jakoby pes neměl platné očkování proti vzteklině. 

A přitom čip stojí jenom pár stovek a může vám pomoct najít vašeho ztraceného mazlíčka. A co si budeme povídat, ten pocit, když se vám vrátí, je k nezaplacení :)

 

Čtěte také

K čemu jsou probiotika pro psy?

Publikováno 20.1.2020 | Luci

S probiotiky bude váš hafan fit. Zjistíte, jak probiotika fungují a jaká jsou nejlepší

Jak vybrat správné jméno pro psa?

Publikováno 25.11.2019 | Luci

Za několik týdnů si domů přinesete štěňátko? Teď je ta pravá chvíle na to vymyslet, jak se bude váš...

Jak oslavit Mezinárodní den psů (26. srpna)

Publikováno 26.8.2020

Psi jsou našimi nejlepšími přáteli už dlouhé tisíce let. Jsou s námi vždy a za každých...