Proč s vámi váš pes chodí i do koupelny?

Publikováno 7.1.2020 | Luci

Myslíte si, že vás má prostě jen rád nebo je to malý závisláček? Nene

Mít psa je skvělé - máte parťáka, který vás miluje bez ohledu na cokoli, vždycky je nadšený když vás vidí a nikdy s ním nejste sami. A když říkám nikdy, myslím skutečně nikdy. Určitě to znáte, zvednete se z gauče, váš pes se zvedne taky. Jasně, třeba z toho bude procházka... Jdete do kuchyně, jde s vámi. Opět žádné překvapení, může z toho kápnout nějaká dobrota. Jdete na dvůr, váš pes je tam s vámi, co kdybyste si chtěli házet míček bez něj nebo šli na procházku. A když jdete do koupelny, je tam taky. Ale proč? Proč za vámi váš pes chodí jako… no jako pes? Může to mít hned několik vědeckých vysvětlení, tady jsou ty nejčastější: 

Přirozený instinkt držet se smečky

Naši psi jsou potomky divokých vlků, kteří měli hluboce ve své DNA zakořeněnou informaci, že se jim vyplatí držet se ve smečce. Když byli sami, mohli mít problém s bezpečností nebo s tím sehnat si dostatek potravy. Zatímco ve smečce je příjemně a její členové si vzájemně pomáhají a chrání se. To, že tedy chce být váš pes s vámi (a taky na vás pořád kouká, hlídá si vás a chce, abyste ho hladili) je zcela přirozenou součástí jeho genetické výbavy. To potvrzuje třeba studie z Princetonské univerzity. Takže pokud jde s vámi i do koupelny, je to pro něj přirozené, ačkoli vám to být nepříjemné... většinou ale jen z počátku, než ho naučíte, že dveře budou zavřené, anebo si zvyknete. 

Chcete být v koupelně sami? Nekupujte si psa. Ale ne... zkuste ho postupně naučit, že dveře můžou v klidu zůstat zavřené a nic se nestane. 

Hlídají si teritorium

Psi si přirozeně hlídají své zdroje, hlídají si teritorium a také zdroj jídla - tedy vás. Pokud odcházíte z domu a váš pes nemá jistotu, že se vrátíte, mohl by zůstat hlady, takže si vás raději pohlídá i v té koupelně

Pozitivní zkušenost

Pamatujete si ještě jak to bylo s těmi psy ve známém experimentu a co je to Pavlovův reflex? Zvonek u těchto psů znamenal, že přišlo jídlo. Takže pak stačilo, aby se zvonilo a psi slintali. Psi jsou skutečně inteligentní a velice rychle se učí ze zkušenosti. A co mají spojeného s vámi? Když vás následují, často pak jdete na procházku, dostanou něco dobrého, hladíte je, hrajete si s nimi… no řekněte sami, nevyplatí se jim za vámi chodit? 

Hormony štěstí v mozku psa

Podle studie uveřejněné na webu sciencedirect se psům stejně jako nám během přítomnosti milovaného člověka v mozku uvolňuje tzv. hormon štěstí zvaný oxytocin. Díky tomuto hormonu se cítíme šťastní, v pohodě a bez stresu - není tedy divu, že jej kromě nás vyhledávají také naši psi. Tomuto hormonu se někdy také přezdívá hormon lásky, je totiž spojený s pozitivními emocemi, důvěrou a láskou. 

Takže ano, taky vás váš pes má prostě rád a chce být s vámi, protože mu to dělá dobře :-)

Čtěte také

K čemu je čipování psů bez registrace?

Publikováno 16.1.2020 | Luci

Vše, co jste chtěli vědět o čipování psů hezky na jednom místě.

Jak oslavit Mezinárodní den psů (26. srpna)

Publikováno 26.8.2020

Psi jsou našimi nejlepšími přáteli už dlouhé tisíce let. Jsou s námi vždy a za každých...

Nejčastější vnější parazité u psů a koček

Publikováno 21.5.2020 | Luci

Jak se proti nim bránit? Co s klíštětem a jak se bránit proti blechám?