7 kroků, jak vybrat ten pravý pelíšek pro psa

Publikováno 26.1.2020 | Luci

Největší přehled informací o psích pelíšcích na jednom místě

Jak vybrat pelíšek pro psa

Pelíšek pro psa je zcela zásadním vybavením domácnosti každého pejskaře. Chceme, aby se pejsek v pelíšku cítil bezpečně, aby se mu v něm pohodlně a sladce spalo, aby v něm chtěl spát a zároveň, aby byl praktický pro páníčky na údržbu. 

Při výběru psího pelíšku je tedy potřeba myslet na hned několik kritérií:

  • spací návyky vašeho psa

  • velikost psa a velikost pelíšku

  • zdravotní stav psa

  • tvar pelíšku

  • věk psa

  • umístění pelíšku

  • materiál pelíšku a jeho údržba

  • barva a design pelíšku

1) Spací návyky, aneb jak váš pejsek spí

Spací návyky vašeho psa jsou pro výběr psího pelíšku hned na prvním místě. Tyto návyky jsou totiž velice důležité pro výběr správného tvaru a velikosti pelíšku. Předtím než tedy objednáte pelíšek pro svého pejska podle vlastního pocitu, odpovězte si na pár jednoduchých otázek o tom, jak váš pes spí: 

  • Spí pejsek pořád na jednom místě? 
  • Má váš pes při odpočinku rád samotu, anebo vás potřebuje mít poblíž?
  • Spí pes spíše schoulený do klubíčka nebo natažený do dálky?
  • Má pes rád, když má hlavu během spánku o něco opřenou? (nebo čouhající dolů z pelíšku)

Pelíšky pro psy

2) Velikost psa a velikost pelíšku 

Velikost pelíšku pro psa je zcela zásadní, psi potřebují cítit teplo a rádi se k něčemu tulí, třeba jen malou částí svého těla. Dává jim to pocit jistoty a bezpečí, který je pro jejich místečko na spaní zcela zásadní. Psi totiž mají v genech, že během spánku potřebují být v bezpečí, jinak neusnou a pořád tak nějak "drží stráž", což pak rozhodně neprospívá jejich zdraví. Pelíšek pro pejska tedy nemůže být ani příliš malý, aby se do něj pejsek nevešel, nebo se v něm cítil stísněně

ani příliš velký, aby se v něm naopak ztratil a necítil se v něm dobře. 

Jakou velikost pelíšku pro psy tedy vybrat? 

Když už víte, jak váš pes nejčastěji spí, ke správné velikosti pelíšku se dostanete snadno. Připravte si obyčejný krejčovský metr a počkejte, než pejsek usne ve své oblíbené pozici. Pak ho změřte a k výsledku přičtěte 20 cm - tohle je velikost pelíšku, jaký potřebujete.

Pro představu:

  • pelíšek pro čivavu bude mít průměr cca 50 centimetrů

  • pelíšek pro kokršpaněla bude okolo 70 centimetrů

  • pelíšek pro retrívra bude o rozměrech cca 70 x 100 cm

 

Tip: Většina výrobců u psích pelíšků udává celkový rozměr a s rantlem pelíšku, vy ale máte změřený vnitřní rozměr pelíšku. Je tedy potřeba s tím počítat.

3) Zdravotní stav psa

Mnoho pejskařů svého pejska rozmazluje nejrůznějšími hračkami a dobrotami, často ale zapomínají na jeho zdraví a prevenci. Řada (nejen) velkých plemen psů má ve vyšším věku problémy s klouby, hůř vstávají, trápí je artritida a bolest. Snížit riziko rozvinutí pohybových obtíží vašeho psa nebo jejich zhoršení, může ortopedický pelíšek pro psa. 

Jaké jsou výhody ortopedických pelíšků pro psy

  • snadněji se z něj vstává, protože se pod tlakem nehroutí a nezmáčkne 

  • ulevuje od bolesti a ztuhlosti psů s artritidou

  • pomáhá s rychlejší regenerací poraněných kloubů 

  • jsou pohodlné

Pokud chcete pejskovi dopřát účinnou prevenci a ochranu jeho kloubů, a když s nimi ještě nemá žádné problémy, určitě se porozhlédněte po ortopedickém pelíšku. A pokud už artritidu, nebo jiné problémy s klouby má, je ortopedický pelíšek pro psy jasnou volbou. 

Ortopedická matrace pro psa pak může vypadat třeba takto - 

Tato matrace pro psy je vyrobená z veluru a plyše, horní vrstva je z paměťové pěny, která pomáhá optimálnímu rozložení tlaku a je tak vhodná pro starší a hůře pohyblivé pejsky. Spodní strana pelíšku je protiskluzová a polyesterový potah je možné prát na 30 stupňů. Ortopedické matrace a polštáře seženete i pod 8 stovek. Zásadní je vybrat pejskovi správnou velikost, aby se na pelíšku mohl klidně natáhnout a nic mu nečouhalo dolů... 

Jaké jsou vlastně příznaky artritidy u psů?

Existuje pár znaků, podle kterých to můžete poznat, vždy je ale nejlepší poradit se s veterinářem

Příznaky artritidy u psa jsou:  

  • pejsek se těžko zvedá, když předtím déle ležel

  • po zvednutí upřednostňuje jednu nebo více tlapek, kulhá (kulhání může po rozhýbání vymizet)

  • pes nechce dělat věci, které dříve neřešil - např. nechce chodit po schodech, vyskočit do auta, přeskočit překážku atp. 

  • shrbený hřbet

  • může se dokonce stát a chromým třeba na zadní nohy

  • během vycházky se snadno unaví

  • pes může být v důsledku bolesti častěji podrážděný

  • všeobecná ztuhlost

  • otok kloubů

Ortopedické pelíšky pro psy jsou ergonomické, dokonale se přizpůsobí tvaru těla psa a díky tomu jsou luxusně pohodlné. Ortopedické pelíšky jsou skvělým pomocníkem pro pejsky s problémy s klouby, ale také jako prevence otlaků a proleženin. Často mají také vysokou výhřevnost, protože teplo je na klouby tím nejlepším. 

4) Tvar psího pelíšku

Na trhu je ohromné množství různých tvarů pelíšků. Vybere si tedy každý. Stačí při výběru psího pelíšku zohlednit charakter, psychický stav, rasu a zvyky svého psa. Jaké tvary pelíšků tedy existují a pro jakého psa se hodí? 

Klasický pelíšek pro psa s bočnicemi

Psí pelíšek s okrajem je už dlouhou dobu stálicí na trhu. Tento pelíšek poskytuje psovi oporu a bezpečí, a přitom je dostatečně prostorný a umožňuje mu výhled na všechny strany jeho teritoria. Bočnice pelíšku slouží psovi jako příjemná opora pro hlavu nebo záda a je jedno, jestli je celý pelíšek spíše kulatý nebo hranatý. 

 

Pelíšek pro psy bouda 

Pelíšek iglú pro psa, domečky a kukaně pro psy, boudička pro psa - různé názvy, trochu jiné tvary a přitom jde o to stejné - poskytnout vašemu pejskovi jeho místo, kde se bude cítit v bezpečí, chráněný a bude tam v klidu a rád usínat. Pelíšek bouda pro psa pak může vypadat třeba takto

Anebo jako spací vak, který poskytuje skutečně dokonalý pocit bezpečí

 

Psí pelíšek bouda je vhodný pro bojácného, nedůvěřivého pejska, který se cítí v bezpečí, až když je chráněný ideálně ze všech stran anebo pejska, který má rád přítmí a větší teplo. Pelíšky boudy se doporučují pejskům z útulku se špatnými zkušenostmi a pejskům, kteří jsou nejistí. 

Jakou velikost psího pelíšku bouda vybrat pro jakou psí rasu? 

  • Psí pelíšky pro malá plemena - Velikost psí boudy S (30x40 cm), nejmenší plemena psů: výška psa do 30 cm - jorkšírský teriér, čivava, trpasličí jezevčík

  • Pelíšky pro střední plemena - Velikost psí boudy M (35x45 cm) menší střední psí plemeno: výška psa do 30 - 35 cm, - bišonek, baset, brazilský teriér, knírač, bígl

  • Psí pelíšky pro velká plemena - Velikost psí boudy L  (40x50 cm), střední psí plemeno, výška psa 35 - 40 cm,  - border kolie, field španěl, mudi, rakouský krátkosrstý pinč

  • Psí pelíšek pro psa XL - Velikost psí boudy XL (44x55 cm), větší střední plemeno, výška psa  45 - 50 cm - americký stradfordšírský teriér australská kelpie, bretaňský ohař, australský ovčák, malorská doga, australský honácký pes, čau-čau, bull terrier 

 

Uklidňující pelíšek donut

Novinkou ve světě psích pelíšků je uklidňující pelíšek donut s dlouhými chlupy, do kterého se pejsek zavrtá a cítí se v něm jako v nebi. Tyto chlupaté psí pelíšky jsou příjemně měkoučké, hřejivé a poskytují pocit dokonalého pohodlí. 

Matrace a podložky pro psy

Psí matrace a podložky jsou vhodné pro pejsky, kteří jsou sebevědomí, v bezpečí se cítí všude a rádi se protahují a natahují do dálky. Pejsci, kteří mají rádi matrace a podložky pro psy si nepotrpí na bočnicích pro podpírání hlavy, rádi spí na rovné ploše. 

Deky pro psy

Deky pro psy jsou častým doplňkem plastových psích pelíšků, fungují jako pelíšek pro psa do auta a také jako milá hračka, kterou mají psi často celý svůj život. Deky najdete v různých barvách, velikostech a designech, stačí si jenom vybrat tu, která vás zaujme

5) Umístění pelíšku

Při pořizování pelíšku je první a zásadní otázkou, zda bude pelíšek venku nebo uvnitř

Pokud venku, pořiďte pejskovi pelíšek s okrajem, který ho bude chránit před větrem a deštěm a zároveň takový, které nepromokne a bude se snadno čistit. Nejlepší variantou je plastový pelíšek, do kterého můžete dát třeba matraci pro psa a k tomu ještě nějakou tu deku. 

Pokud ale bude pelíšek uvnitř, na výběr máte ohromné množství různých pelíšků. Tím prvním, co je důležité promyslet, je umístění pelíšku v domě nebo bytě. Je důležité, zda bude pelíšek uvnitř nebo venku, to je zcela zásadní. Dále pak promyslete, jestli bude pelíšek v prostoru, někde v rohu, nebo pro sebe pejsek bude mít třeba celou místnost. V závislosti na tom pak vybírejte pelíšek.

Vlastní pokoj pro psa

Pokud bude mít pro sebe pejsek celou místnost, tak mu můžete pořídit třeba matraci nebo nějakou podložku pro psa, k tomu nějakou speciální deku pro psa a je to. Pak už to stačí doplnit hračkama a miskama a jeho pokoj bude perfektní.

Některé rasy (a také pejsci se složitou minulostí nebo nejistí pejsci) preferují i v uzavřeném prostoru domeček nebo kukaň. Mají větší potřebu pocitu bezpečí a ochrany ze všech stran a také mají rádi svůj prostor, kam jim nikdo nesmí a můžou tam v klidu odpočívat.

Pro takového pejska by byl klasicky otevřený pelíšek nepříjemným místem. Poznáte to ale snadno, pokud se mu na vámi určeném místě nebude líbit, zkrátka bude ležet a odpočívat jinde. Říká se také, že psi poznají, kde je v domě nejpříjemnější místo a tam si ustelou. 

Krytá nebo nekrytá část místnosti?

Máte pro pelíšek pejska vyčleněný nějaký roh, anebo klidnou část místnosti? Pak mu kupte klasický pelíšek pro psa, matraci nebo podložku. Některým pejskům se taky dobře spí jenom na dece, záleží také jakou máte pod pelíškem podlahu. 

Pokud ale pejsek nebude krytý a bude například někde v chodbě, kde se kolem něj bude stále chodit, kupte mu ideálně nějaký plastový pelíšek, pelíšek s okraji, domeček (kukaň) pro psa anebo rovnou boudu pro psa (máme na mysli tu interiérovou), aby se cítil v bezpečí. Pro každého psa je velice důležité mít krytá záda a klid. Jsou to instinkty, které jsou v nich zakořeněné už dlouhá století, uprostřed místnosti jim prostě nikdy nebude dobře a zcela se neuvolní. Ostatně, my bychom asi taky nechtěli mít postel v centru dění...

Myslete také na to, na čem bude pelíšek položený. Pokud na studené dlažbě, je dobré vybrat takový, který má silné dno s izolací, anebo dát pelíšek na něco, například nějakou paletu.

Tip: Místo, kde bude psí pelíšek by mělo být bezpečné, ideálně bez zásuvek a kabelů (které by mohl kousat), bez možnost na sebe něco převrátit nebo svrhnout. 

6) Materiál pelíšku a jeho údržba

Proutěný pelíšek pro psa

Proutěné pelíšky pro psy vypadají jako takový velký košík, jsou lehké, ale velice pevné a díky zpevněnému okraji a dnu poskytují pejskovi oporu. Proutěné pelíšky jsou většinou vyrobeny z přírodního proutí, díky čemuž jsou pružné, prodyšné a skvěle se čistí. Zároveň jsou ale tak trochu tvrdé, proto je vhodné do nich dokoupit nějaký měkkoučký polštář, aby bylo pejskovi pohodlně. Proutěné pelechy zároveň nejsou vhodné pro štěňata, jenom si představte, co by mohl způsobit spolknutý kousek proutí. No rozhodně nic dobrého. 

 

foto:prouti.cz

Tip: Do proutěného pelíšku pro psa doporučujeme koupit polštář, podložku nebo matraci, které bude o něco větší než vnitřní okraj pelíšku. 

Plastový pelíšek pro psa

Plastový pelíšek pro psa je sázkou na jistotu. Pelíšek z plastu má velké okraje, větrací otvory ve spodní části a odolá a lehkému útoku zubů. Tento pelíšek se také snadno čistí a dezinfikuje, je ale nezbytné do něj dokoupit nějaký polštář, aby psík ležel na měkkém.

Chlupatý plyšový pelíšek pro psa

Chlupatý pelíšek je novinkou, kterou si oblibuje stále více majitelů (především) malých a středních psů. Tyto pelíšky vypadají nesmírně pohodlně a přímo svádí k lenošení. Chlupaté pelíšky jsou vyrobeny ze soft fleecu s dlouhý vlasem, vyplněné dutým vláknem a většinu z nich je možné rozložit na tulipytlík. Většina chlupatých pelíšků má vyjímatelné dno nebo snímatelný potah, který je možné prát klasicky až na 40 stupňů. 

 

foto: Amazon.com

Látkový pelíšek

Látkové psí pelíšky jsou asi nejčastější, můžete si vybrat z ohromného množství látek jako je kůže, koženka, cordura, softshell (tím je spolu s molitanem a paměťovou pěnou většinou vystlán vnitřek pelíšku) či různé naimpregnované látky. Pro údržbu je praktičtější látkový pelíšek s odnímatelným potahem, pokud ale váš psík rád všechno tahá, raději mu kupte pelíšek v celku. Většinu látkových pelíšků můžete pohodlně prát na 30-40 stupňů. 

Údržba a praktičnost psího pelíšku

Z praktického pohledu jsou skvělé pelíšky, které se dají snadno omývat jako například kůže nebo umělá vlákna (plyš je sice krásný, ale neustále se na něm budou držet chlupy a většinou se nedá vyprat) a také ty, které mají snímatelný (a pratelný potah) a plnitelný vnitřek.

7) Věk psa

Pelíšek pro štěně vs. pelíšek pro dospělého psa

Pokud kupujete první pelíšek pro své štěně, zapomeňte na drahé designové kousky. Spíše se připravte na to, že jich vaše štěně bude potřebovat několik. Ve většině případů je totiž právě pelíšek místem, kde se nejlépe zkouší zuby, drápy a často se tam také čůrá, ne-li i něco horšího. Takový pelíšek pro štěně pak klidně může dopadnout nějak podobně jako tento náš 

Ať už si vyberete jakýkoli tvar a materiál psího pelíšku pro vaše štěně, doporučujeme jít na to rozumně a vybírat spíše z levnějších pelíšků. Skvělým příkladem může být třeba takovýto levný pelíšek pro psa, který je voděodolný, pratelný a v různých barvách a pořídíte ho už za 299 Kč. 

Snadno se totiž může stát, že jich do roku věku štěněte budete kupovat několik. A rozcupovaný designový pelíšek by vás určitě mrzel víc. 

Kdy psi vlastně mění zuby? 

Když už vyvíráte psí pelíšek, je dobré vědět, kdy bude váš pejsek měnit zuby a kdy tedy nestojí za to kupovat si nějaké drahé kousky. 

Větší plemena psů obecně přezubují dříve než ta malá, všichni pejsci by ale měli mít trvalý chrup kolem 8 měsíců věku. Do této doby nejvíce koušou, škubou a masírují si dásně všemi možnými a nemožnými způsoby. Je přirozené, že mladý psík v této době kouše vše, co mu přijde pod zuby. Jednak komunikuje právě zuby, místo rukou, druhak se snaží urychlit výměnu svých zubů, a tak určitě nebude mít důvod ušetřit váš krásný nový pelíšek.

Až ho přejde destruktivní chování, můžete se porozhlédnout po psím pelíšku, který se vám bude skutečně líbit. 

8) Bonusový bod - Design a barva pelíšku 

Tak už víte, jak vybrat správný pelíšek pro psa.. teď ještě zbývá, aby se líbil i vám. Na konec přichází na řadu vkus vás - majitele psa. Jaká barva a design psího pelíšku se vám bude nejlépe hodit do interiéru. Nabídka je skutečně široká, stačí si jen vybrat. Můžete si vybrat cokoli od jednobarevného pelíšku, přes puntíkatý, až po růžový pelíšek ve tvaru srdce. Jak jen budete chtít. 

Naučte psa na nový pelíšek

Vybrat ten správný pelíšek vás stálo dost času i úsilí, ale pejskovi se do něj nechce? Netrestejte ho za to, místo toho ho s pelíškem seznamte. Pelíšek je asi příliš cítit novotou a pejsek nechápe, proč by měl odpočívat v cizím prostředí. Stačí když pelíšek zdomácní... dejte do něj třeba jeho oblíbenou deku, která bude cítit jeho pachem, hoďte tam nějakou hračku, sedněte si k němu. Zkrátka mu ukažte, že je to moc fajn místo, kde rozhodně nic nehrozí a dá se tam skvěle odpočívat. Když si do pelíšku vleze, odměňte ho. Uvidíte, že bude stačit jen pár opakování a pejsek si na pelíšek zvykne a bude si v něm s radostí lebedit. 

 

Čtěte také

Jak oslavit Mezinárodní den psů (26. srpna)

Publikováno 26.8.2020

Psi jsou našimi nejlepšími přáteli už dlouhé tisíce let. Jsou s námi vždy a za každých...

K čemu jsou probiotika pro psy?

Publikováno 20.1.2020 | Luci

S probiotiky bude váš hafan fit. Zjistíte, jak probiotika fungují a jaká jsou nejlepší

21 tipů na dárky pro pejskaře a dárky pro psy

Publikováno 9.4.2021

Sháníte dárky pro pejskaře a milovníky psů, ale nevíte co vybrat? Jste na správném místě! Sepsali jsme pro...