K čemu jsou probiotika pro psy?

Publikováno 20.1.2020 | Luci

S probiotiky bude váš hafan fit. Zjistíte, jak probiotika fungují a jaká jsou nejlepší

Probiotika pro psy - k čemu jsou a jak vybrat ty nejlepší? 

Trápí někdy vašeho pejska průjmy, problémy s kůží a srstí, nachlazení a oslabená imunita? Máte někdy pocit, že je unavený a tak nějak není ve své kůži? Pak přichází na řadu probiotika pro psy. Určitě víte, že bakterie jsou pro zdraví škodlivé a dokážou vyvolat pěknou řadu problémů. Víte ale, že existují také zdraví prospěšné bakterie?

Co jsou to probiotika pro psy? 

Původní výraz “pro biotic” pochází z řečtiny a v překladu znamená “pro život”. Probiotika jsou živé mikroskopické organizmy, které pomáhají udržovat rovnováhu trávicího systému, stimulují správnou funkci imunitního systému a potažmo zdraví celého organizmu. 

Probiotika pro psy

Ve střevech psů přirozeně žijí miliony bakterií, které jsou nezbytné pro normální funkci zažívacího systému, fungují jako prevence zdravotních obtíží, snižují hladinu cholesterolu a pomáhají dokonce rozkládat některé vitamíny.

Pokud je těchto zdravých bakterií dostatek, dokážou zabránit vzniku nežádoucích bakterií ve střevech, které pak vedou k rozvoji nemocí. Pokud se v těle psa rozvinou ty “špatné bakterie”, které jsou toxické a narušují vstřebávání zdraví prospěšných látek - pak vznikají průjmy, zácpy, nadýmání, bolesti břicha, záněty močového ústrojí, plísně, problémy s kůží a srstí, alergie, únava, atp. Jak je vidět zdravá střevní mikroflóra má pro zdraví psa obrovský význam. 

Jak probiotika fungují?

Probiotika mají tolik příznivých účinků především proto, že produkují kyselinu mléčnou. Ta totiž v těle psa plní spoustu funkcí: 

  • Podporuje vstřebávání vápníku a železa 

  • Vyživuje buňky tlustého střeva 

  • Tlumí růst patogenních bakterií 

  • Vytváří antimikrobní látky, které tlumící růst patogenních bakterií 

  • Podporuje trávení bílkovin a cukrů

A tím pak pomáhají ke zdraví a pohodě vašeho psa. 

Co jsou prebiotika? 

Ne, není to překlik. Existují jak probiotika, tak prebiotika. Prebiotika pro psy jsou látky sacharidového původu, které projdou trávicím traktem bez změny až do tlustého střeva, kde pak slouží jako potrava pro probiotika a napomáhají k jejich rozmnožování, rozvoji a růstu. Prebiotika pro psy tak pomáhají zlepšovat zdravotní stav pejska. 

Jaká probiotika pro psy jsou nejlepší?

Mezi nejdostupnější probiotické potraviny patří veškeré mléčné produkty, kvašená zelenina a doplňky stravy. Nejčastěji se setkáváme s probiotiky acidophilus (lactobachilus), bifidues (bifidobacteria), enterobakterie – enterococcus faecium a kvasinky – saccharomyces boulardii. Všechny tyto probiotické látky můžete najít v mnoha doplňcích stravy, které jsou speciálně určené pro psy. 

Kdy podávat probiotika pro psy?

Jak bylo řečeno, probiotika mají blahodárný vliv na střeva psa a jeho celkové zdraví. Probiotika je vhodné podávat psům jako prevenci, jako léčebnou kůru po antibioticích, při trávicích problémech, problémech se srstí, po úrazu nebo třeba operaci …

Probiotika pro psy je nejlepší podávat hafanovi pravidelně v rámci prevence. Díky tomu bude jeho imunitní systém vždy připraven čelit jakékoli hrozbě, ať už ve formě nachlazení, zánětu nebo třeba alergie či trávicích obtíží. 

  • Léčebná kúra po uživání antibiotik

Antibiotika jsou přesným opakem probiotik, pokud váš pes bral antibiotika, rozhodně mu poté nasaďte probiotickou kúru, aby se jeho organizmus dostal zase do pohody. 

  • Při problémech se srstí a kůží a při hojení ran

Většina problémů se srstí a kůží vzniká právě v trávicícm systému, který není v rovnováze. Kromě mastiček, které vám případně předepíše veterináč je potřeba také pomoct probémům se srstí a kůži zevnitř. A na to jsou nejlepší právě probiotika pro psy. Tyto látky skvěle napomáhají také při hojení menších a větších ran na těle psa. 

  • Při trávicích problémech jsou nejlepší laktobacily pro psy, které napomáhají při trávení a brání tím růstu bakteriím, které vyvolávají střevní záněty a průjmy psů. 

Lidská probiotika pro psy? 

Jsou psí probiotika jiné než ty lidské, anebo je možné dát psům ty doplňky stravy, které jsou určené pro lidi? Pro psy je vždy lepší vybrat speciální psí probiotika, lidské léky mohou mít jiné složení, které nemusí dostatečně pomoct, anebo může organizmus psa zbytečně zatížit nebo mu přímo ublížit. 

Oblíbená probiotika pro psy Canvit a Aptus Aptobalance najdete v naší kategorii probiotika nebo třeba tady. Tato probiotika jsou ve formě prášku a jsou vhodná pro psy všech plemen a velikostí. 

Probiotika pro psy

Čtěte také

15 filmů o psech, které by měl vidět každý pejskař

Publikováno 14.2.2020 | Luci

Ty nejkrásnější filmy o psech hezky na jednom místě

7 psích plemen vhodných do bytu

Publikováno 3.1.2019 | Luci

Stálice jako čivava, bišonek, jezevčík, nebo úplně jiné rasy?

Proč s vámi váš pes chodí i do koupelny?

Publikováno 7.1.2020 | Luci

Myslíte si, že vás má prostě jen rád nebo je to malý závisláček? Nene