Jak oslavit Mezinárodní den psů (26. srpna)

Publikováno 26.8.2020

Psi jsou našimi nejlepšími přáteli už dlouhé tisíce let. Jsou s námi vždy a za každých okolností, i když se vrátíme otrávení z práce, i když jsme smutní, nic se nám nechce, nebo jsme nemocní. Mezinárodní den psů je skvělou příležitostí kdy jim to všechno oplatit. 

Jak oslavit Mezinárodní den psů

Mezinárodní den psů a jeho historie 

Mezinárodní den psů je překvapivě poměrně nový svátek, který se slaví teprve od roku 2004 a co si budeme povídat, ještě pořád se zase tak moc neslaví. Mezinárodní den psů zavedla milovnice zvířat, odbornice na domácí mazlíčky a zároveň také zvířecí advokátka Colleen Paige, aby přivedla více pozornosti především na zvířata bez domova a pomohla jim ho najít. Datum tohoto svátku - 26. srpen nebylo vybráno náhodou, je to den, kdy její rodina adoptovala svého prvního psa, když bylo Coleen asi 10 let. 

Mezinárodní den psů je tak svátkem všech psů bez domova bez ohledu na stáří nebo rasu. Cílem tohoto dne je zlepšit život co největšímu počtu mazlíčků, které máme doma a najít domov pro psy z útulků, kteří na svou rodinu stále čekají.

Slavit (a pomáhat) může každý 

Nemusíte mít psa proto, abyste mohli slavit mezinárodní den psů. Vždyť je tolik různých způsobů, jak můžete i bez vynaložení většího množství času nebo peněz pomoct alespoň pár psům k lepšímu životu. Sepsali jsme pro vás 7 způsobů, jak oslavit Mezinárodní den psů a zlepšit tak alespoň jednomu psovi život. Jak tedy na to? Začneme zlehka

1. Naplňte zdarma misku těm, kteří nemají domov - na jedno kliknutí

  • časová náročnost - 6 vteřin (ideálně 1x denně) 
  • zvládne to každý
  • potřeba je jen přístup k internetu 

 

Slyšeli jste o projektu Click and Feed, v překladu klikni a nakrm? Jedná se o projekt, který zaštituje firma na krmivo pro psy Brit. Založila ho Martina Hřebíková, která měla pocit, že je kromě osvěty potřeba nějak pomoct pejskům, kteří už v útulku jsou. A protože jednou z hlavních starostí každého útulku je kde sehnat krmivo pro všechny psy, spojila se Martina s Britem a vymysleli tento projekt, který funguje velice snadno. Každý den můžete z každého zařízení jednou kliknout, stojí vás to tedy cca 6 vteřin. Brit na konci měsíce všechny kliky sečte a za každý jeden z nich naplní jednu misku pejska z útulku. To je dobrý obchod, ne? 

Mimochodem projekt Click and Feed už pomohl naplnit přes 6 milionů misek. A to už je pořádné číslo za to, že denně jednou kliknete. 

2. Vyvenčete jednoho mazlíka bez domova 

  • časová náročnost - půl hodiny až hodina 
  • zvládne to každý, kdo může chodit
  • potřeba je jen volná půlhodinka a sportovní oblečení

V České republice je kolem 300 registrovaných útulků pro zvířata, kdyby bylo v každém z nich třeba jenom 10 psů, tak jsou to 3 tisíce psů, které musí někdo krmit, venčit a starat se o ně. A pouze 10 jich tam bohužel nebývá... Mezinárodní den psů je skvělou příležitostí k tomu jim s tím trochu pomoct. Většina útulků umožňuje komukoli přijít vyvenčit některého ze psů. Většinou to funguje tak, že do útulku přijdete, oni si vás zapíšou a zeptají se vás na pár informací, pak vám dají pejska a vy s ním vyrazíte na procházku. Jinak řečeno, je to hodně snadné, vám bude lépe (protože, jak výzkumy dokázaly, pobyt v přítomnosti zvířat má na nás blahodárné účinky), psík se vyběhá, takže bude spokojený a útulku se trochu uleví a pomůžete mu s každodenní prací... 

Schválně, víte, kde ve svém okolí máte nejbližší útulek? A víte, kolik tam mají psů? 

3. Darujte něco na oslavu

  • časová náročnost - půl hodinky
  • zvládne to každý
  • potřeba je jen najít něco vhodného a odvézt to do útulku

Ať už máte vlastního psa, nebo ne, k Mezinárodnímu dni psů se nabízí nějaký dárek. Není nutné hned něco kupovat, v útulcích často ocení i věci, které by vás možná nenapadly a doma vám jenom leží. Co je tedy možné do útulku darovat a s čím vás většinou přivítají s otevřenou náručí? 

Skvělé jsou staré deky a prostěradla, čistící prostředky (jako savo, jar, tekutý písek), hadry na podlahu, kartáče, rukavice... a samozřejmě také krmivo pro psy, pamlsky, vodítka, obojky, hračky a cokoli dalšího, co máte doma a váš psík už to nepotřebuje. 

4. Anebo něco kupte

  • časová náročnost - deset minut
  • zvládne to každý
  • potřeba je jen pár volných peněz

Pokud se vám doma zrovna neválí staré deky, psa nemáte, a přesto byste alespoň jeden den v roce chtěli pejskům nějak pomoct, pak je skvělou možností koupit nějaký dárek pro útulek, anebo jim jenom poslat peníze na jejich (často transparentní) účet. Nejlepší je podívat se na stránky konkrétního útulku, kterému byste chtěli pomoct, anebo jim zavolat a zeptat se, co by zrovna nejvíce potřebovali. A nemusí o nijak závratné částky, pamlsky pro psy začínají zhruba na pár korunách, hračky asi na dvaceti korunách, malá balení granulí jsou v řádu nižších sto korun, deky a pelíšky pro psy stejně tak. 

5. Uvařte svému pejskovi něco dobrého

  • časová náročnost - dvě minuty až hodina (podle receptu)
  • zvládne to každý
  • potřeba je jen vymyslet, co mu ukuchtíte

Víte, že hodně lidí svým psům peče k narozeninám dorty, k Vánocům speciální cukroví a často jim během roku vaří různé psí speciality? Mezinárodní den psů je skvělou příležitostí k tomu vyzkoušet nějaký psí recept, anebo vašemu chlupáčovi dopřát alespoň pořádný kus masa nebo čerstvé zeleniny, podle toho, co má nejradši. Co má váš hafan nejraději? Někteří psi milují maso, jiní ujíždějí na nastrouhané mrkvi s jablkem, další si zase nejvíce vychutnají třeba tvaroh. 

6. Dárek pro vašeho hafana

Mezinárodní den psů - oslava

  • časová náročnost - dvě minuty až hodina (podle toho, jak moc si s ním pak budete hrát)
  • zvládne to každý
  • potřeba je jen něco vybrat pořídit

Mezinárodní den psů, stejně jako narozeniny nebo Vánoce vybízí k tomu, abyste svému pejskovi koupili něco nového. Většina psů nejvíce ocení nový psí pelíšek, který bude mnohem pohodlnější, než ten starý rozcupovaný (i když netušíme, kdo ho cupoval), nějakou dobrotu (nebo tisíc) nebo - a to hlavně- novou hračku. Psi totiž milují hračky. Celý jejich život by se mohl skládat jenom z mazlení a hraček. 

Hračky pro psy jsou různé, můžete si vybrat automatické hračky pro psy, které vašemu chlupáčovi budou třeba dlouhé hodit házet míček do různých směrů, můžete mu koupit přetahovadlo nebo míček, se kterým se vyblbnete spolu, anebo pískací hračku, plyšovou hračku, hračku na pamlsky... možností jsou tisíce. Stačí jen vybrat tu pravou a udělat vašemu pejskovi radost. 

7. Darujte svému hafanovi to nejcenější - čas a pozornost

Mezinárodní den psů

  • časová náročnost - podle chuti
  • zvládne to každý
  • potřeba je jen chtít

Pes na vás dokáže čekat dlouhé hodiny, když jste v práci, dokáže se zabavit, vyspat, klidně nepůjde ven, když jste nemocní a bude se k vám jen tulit, největším dárkem je pro něj totiž za jakýchkoli okolností to, když je s vámi. Když spolu blbnete, tulíte se, běháte po venku, hrajete si, nebo se třeba učíte nějaký nový trik. Pokud tedy chcete se svým psem oslavit letošní Mezinárodní den psů se vší parádou, nejlepší bude, když spolu strávíte několik hodit, naučíte se něco nového a pořádně si to oba užijete. Vždyť o tom přeci náš život se psem je... 

Hlavně si Mezinárodní den psů pořádně užijte a dejte nám vědět, jak jste slavili :) 

Čtěte také

7 kroků, jak vybrat ten pravý pelíšek pro psa

Publikováno 26.1.2020 | Luci

Největší přehled informací o psích pelíšcích na jednom...

K čemu jsou probiotika pro psy?

Publikováno 20.1.2020 | Luci

S probiotiky bude váš hafan fit. Zjistíte, jak probiotika fungují a jaká jsou nejlepší

Jak vybrat správné jméno pro psa?

Publikováno 25.11.2019 | Luci

Za několik týdnů si domů přinesete štěňátko? Teď je ta pravá chvíle na to vymyslet, jak se bude váš...