Víte, jak správně pečovat o psa v létě?

Publikováno 13.7.2020 | Luci

Jak se psi chladí, k čemu jsou chladící podložky pro psy a co dělat, když se váš pes přehřeje? Ať už má váš hafan dlouhé chlupy, krátké chlupy, nebo je bez srsti, je potřeba věnovat mu v létě speciální péči, abyste si horké dny mohli společně naplno užít. 

Péče o psa v létě

Jak se pes ochlazuje, aneb jak vlastně funguje termoregulace u psů?

Psi zdaleka nemají tak účinnou termoregulaci jako my lidé, nepotí se, a proto je potřeba jim trochu pomoct. Psi se ochlazují převážně dýcháním (proto ten vyplazený jazyk), při kterém se z jejich organizmu odpařuje voda.

Čím rychleji pes dýchá, tím efektivněji se ochlazuje. V extrémních teplech ale tato metoda ochlazování nemusí stačit a může dojít k nepříjemnému přehřátí organizmu psa.

Přehřátý pes - ohrožená plemena psů

Přehřátí nejvíce hrozí tzv. brachycefalickým plemenům s krátkým čumákem jako je mops, nebo třeba boxer, štěňatům, starým psům, psům s dýchacími potížemi, obezitou, nemocným srdcem a hustou podsadou. Existuje proto několik důležitých zásad, které je v létě potřeba dodržovat, aby byl váš hafan v pohodě a teplé dny si užil.

Co dělat proti přehřátí psa

Základní tipy jak pejskům v létě pomoct, aneb prevence proti přehřátí psa:

  • dopřejte mu chládek (zajiště mu na celý den místo ve stínu, pod stromy, uvnitř v klimatizované místnosti atp.),

  • dopřejte mu možnost dýchat s pořádné otevřenou pusou a vyplazeným jazykem (pozor na nekvalitní náhubky, košíky a ohlávky, ve kterých si pes nemůže zívnout a tedy ani pořádně otevřít pusu, aby se ochladil),

  • důkladně pejska vyčesávejte (srst se mu provzdušní, odlehčí a pomůže tak k příjemnému pocitu), nebo jí po rozčesání ještě upravte efilací - prostříháním srsti speciálními nůžkami, zplstnatělá srst totiž způsobí, že kůže dobře nevětrá a může dojít k zapaření či také vzniku exému,

  • rozhodně psa na léto nestříhejte! Dlouhé chlupy mu pomáhají s termoregulací, udržují ho “ve stínu” a zabraňují také popálení kůže psa na slunci, 

Dostatek pitné vody proti přehřátí u psa

  • zajistěte mu vždy dostatek pitné vody, pokud krmíte jenom granulemi, je potřeba ještě další vodu přidat, protože samy žádnou neobsahují, 

! Tip: Kromě klasické misky na vodu pro udržení pitného režimu skvěle poslouží také fontána na vodu pro psa, která vodu plynulou cirkulací stále čistí.

  • nepřehánějte to s fyzickou aktivitou, pokud je venku pařák, rozhodně není čas na dlouhatánské túry, ani hodiny aportování,

  • pokud si váš pes hrabe díry, do kterých si lehá, nechte ho. I na úkor trávníku. On ví co je pro jeho zdraví nejlepší. 

Rady pro bezpečné výlety a cestování se psem v létě: 

  • nechoďte na procházky v největším horku, ale spíše ráno a v podvečer,

  • po vycházce zpomalujte postupně, nechte pejska po aktivitě vychodit až k úplnému klidu,

  • pokud cestujete, vyhněte se látkovým taškám, které nejsou prodyšné, raději zvolte přepravku, nebo klec pro psa, ve které může vzduch hezky proudit,

  • volte co nejméně procházek po asfaltu, abyste se vyhnuli bolestivému popálení tlapek psa (asfalt na přímém slunci může mít teplotu až kolem 50 stupňů, takže i krátké povídání se sousedem může pro vašeho psa znamenat nepříjemné popáleniny). Pokud si nejste jistí a musíte jít část cesty po asfaltu, ověřte si jeho teplotu položením dlaně. Pokud na cestě neudržíte ruku ani několik sekund, nevydrží tam ani váš pes, 

Péče o psa v létě - koupání psa

  • u moře psa raději nechejte přes největší teplo v klimatizovaném apartmánu (doma je taky zvyklý čekat, než přijdete z práce), tam mu bude nejlépe,
  • pokud se pejsek koupe a plave a aportuje z vody až příliš, nemůže se ochlazovat a může se přehřát, dávejte proto pozor, aby pejsek dodržoval pauzy a neustále se důkladně chladil dýcháním,
  • klimatizaci v autě nastavte tak, aby byl rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou maximálně 10 stupňů, 

  • přibalte si cestovní misku nebo lahev pro psa a velkou zásobu pitné vody, ať už jedete kamkoli, 

❗️Tip: Nikdy psa v létě nenechávejte v autě, jedině se zapnutou klimatizací a jenom na pár minut.

Na auto dávejte skutečně pozor. Pokud psa v létě necháte v autě, může v něm během půl hodiny stoupnout teplota klidně o 30 a více stupňů, a to i v případě, že necháte otevřené okénko a auto bude zaparkované ve stínu. Taková zastávka u obchodu tak může být pro vašeho psa fatální.  

Pes v autě v létě

Bonusové rady pro parádní léto se psem:

Psi sami ví, co jim v létě dělá dobře, proto leží na kamenné podlaze a jiném studeném povrchu, často natažení jako žába. Chladí si tak totiž slabiny a bříško s velkými cévami. Chlad se pak rychleji distribuuje do celého těla. Toto ochlazení jim může pomoct umocnit právě chladící podložka. 

Speciální chladící pelíšky a chladící podložky pro psy

Chladící podložku pro psa seženete už za několik stovek, pozitivní efekt ale bude obrovský. Uvidíte, že váš hafan bude nadšený. Chladící podložky se vyrábějí v různých velikostech a z různých materiálů. 

Tato modrá nylonová chladící podložka pro psa je skvělá na cesty, ale i na horké léto doma. Je krásně omyvatelná (stačí vlhčený ubrousek, nebo utěrka) a velice snadno se udržuje. Podložku není vhodné prát v pračce, mohla by se zničit.

Tyto chladící podložky jsou vhodné pro psy jakýchkoli ras, velikost S pro malé a střední rady, velikost L a XL pro velké a obrovské rasy psů. Podložku je taky možné dát do ledničky pro ještě lepší ochlazení.

Péče o psa v létě - Chladící podložky pro psy

Tato nylonová chladící podložka pro psy se dělá také v krásném designu s kapkami. 

Tato chladící podložka je vhodná pro malá a střední plemena psů, má vzor kapky, průměr 60 cm. Je naplněná speciálním gelem, který pomáhá pejska chladit a odvádět přebytečné teplo z jeho těla. Pro ještě větší chladící efekt je možné dát podložku až na hodinu do lednice. Díky velice pevnému povrchu z nylonu je podložka velice odolná, není skoro možné jí zničit a velice snadno se čistí. Podložka se snadno skládá a je proto skutečně velice vhodná pro cestování se psem. 

Tato chladící podložka je velice originální, protože po připevnění na zahradní hadice na vašeho pejska stříká vodu. Tato podložka je z pevného PVC, má průměr 100 cm a je vhodná pro střední plemena psů. 

Stříkací chladící podložka pro psy

Tato chladící podložka pro psy, nebo spíše chladící pelíšek je skvělý pro zklidnění a ochlazení vašeho psa. Tato podložka je velice vhodná pro cestování v autě a standartní psí pelechy. I tuto podložku je vhodné umístnit do lednice pro větší ochlazení psa, je snadno omyvytelná a nesmí se prát v pračce. Tato chladící podložka pro psy se vyrábí v těchto velikostech:

Speciální chladicí vesty pro psy

Chladicí vesta pro psy je navržena tak, aby pomáhala udržet vašeho psa v pohodlí i v horku. Tato vesta je ideální pro psy, kteří jsou aktivní i v létě, ochladí ho totiž na zádech a hrudi a pomůže mu tak horko lépe snášet. Mezi oblíbené chladící vesty patří vesta Cooling vest od firmy HURRTA, která je vhodná i pro intenzivnější tréninky.

Je nastavitelná v oblasti krku a břicha, aby pejskovi krásně sedla. A jak vybrat správnou velikost chladící vesty pro psy? Držte se rad z obrázku níže

Jak vybrat velikost chladící vesty pro psy

Jak se chladící vesta pro psy používá? 

Stačí jí kompletně ponořit do chladné vody (nebo jí pořádně nastříkat hadicí, aby nasákla vodu), poté jí vyždímat tak, aby z vesty nekapala voda a navléct jí na hafana. Vesta v sobě drží vodu a pomáhá tak pejska ochlazovat. Abyste zjistili, jestli chladící efekt vesty stále trvá, stačí jí osahat a uvidíte. Doba trvání je různá podle tepla, velikosti psa a také intenzity jeho aktivity.

Kdo by v létě nemiloval ten pocit, když se konečně můžete pořádně ponořit a užít si příjemné osvěžení v bazénu. Dopřejte toto ochlazení i svému hafanovi a kupte mu jeho vlastní bazén pro psy z odolného plastu, který vydrží všechno. Spousta bazénů pro psy je skládací, takže je s sebou můžete brát i na dovolenou. 

Kromě chladících podložek, vest a bazénu, existujé také další vychytávky, které váš hafan ocení nejen v létě. Jedná se o různé chladící hračky, nebo třeba speciální misky a fontány pro psy. 

Bazén pro psy

Přehřátí u psa a jak poznat přehřátého psa? 

I v případě dodržení veškerých preventivních opatření může někdy k přehřátí psa dojít. V takových situacích je velice důležité vědět, co v případě přehřátí u psa dělat. Pokud už se váš pejsek přehřál, poznáte to poměrně snadno a je potřeba reagovat rychle a s rozmyslem.

Přehřátí psa - první pomoc

Přehřátý pes:

  • rychle a těžce dýchá (často bez přestávek a bez polykání),

  • slintá,

  • má horký čenich

  • nemá energii, nejeví zájem o hru ani pamlsky, 

  • je neklidný, neumí si najít místo, neustále popochází, 

  • může být dezorientovaný a nervózní,

  • má zarudlé spojivky,

  • občas má také jakoby vyvalené oči,

  • pokud mu nabídnete misku s vodou, často se pořádně nenapije, jenom si tak v rychlosti lízne, vrací se k vodě, ale nikdy pořádně neupije

V případě, že začne být apatický a dostaví se také zvracení, kašel a křeče, může už být v ohrožení života! Je proto potřeba jednat rychle a bez váhání. Co tedy dělat? 

První pomoc, aneb co dělat při přehřátí psa

  1. Postupné ochlazení - pejska položte do stínu, nebo do klimatizované místnosti (nikoli do průvanu nebo zimy, mohl by se prochladit) a postupně ho ochlazujte. Zapomeňte na to, že na něj nalejete hodně studené vody najednou, mohli byste mu akorát způsobit šok a ublížit mu. Namočte si ručník, tričko, nebo nějakou utěrku a pomalu pejska ochlazujte na tlapkách, břiše, tříslech, na hlavě a pak také zbytku těla. Ručník si znovu namáčejte a ochlazujte, aby byl svěží. V případě nouze je možné psa také polévat jemným proudem vody z pet lahve. Hlavní je psa ochladit. 

  2. Pejska ovívejte, aby kolem něj proudil vzduch. Ale nepřehánějte to. 

  3. Dejte mu napít chladné vody (nikoli ledové, mohlo by dojít k průjmu, který dál prohlubuje dehydrataci jeho organizmu)

Pokud se vám zchlazení podařilo, pejsek se začne uklidňovat, pořádně se napije vody a vrací se pomalu do kondice. 

Přehřáty pes - první pomoc

  1. Pokud si nejste jistí, pro jistotu zavolejte veterináře, anebo jej poté rovnou navštivte, pokud se pejsek nelepší

V případě, že jste u svého psa přehlédli příznaky přehřátí, anebo jste třeba našli cizího přehřátého psa, je možné, už se dostal do další, nebezpečné fáze a je v ohrožení života.

V tom případě mu hrozí spousta zdravotních obtíží jako:

  • otok mozku,
  • zhuštění krve,
  • embolie
  • a další komplikace, které mohou být fatální. 

❗️Často jde o minuty a je potřeba jednat rychle. Okamžitě volejte veterináře, který vám poradí, pokud je to blízko, rovnou tam vyrazte a zároveň začněte pejska ochlazovat a hydratovat, pokud to bude možné. 

Nejdůležitější je vždy myslet na to, že se pejsek neochlazuje tak snadno jako my a my jsme tu od toho abychom mu pomáhali. Když budeme dodržovat pár základních pravidel prevence, užijeme si parádní společné léto. A o to tady jde :-)

Čtěte také

15 filmů o psech, které by měl vidět každý pejskař

Publikováno 14.2.2020 | Luci

Ty nejkrásnější filmy o psech hezky na jednom místě

Jak vybrat obojek proti klíšťatům?

Publikováno 21.6.2020 | Luci

Jaký obojek proti klíšťatům vybrat a proč? Společně se podíváme na nejoblíbenější typy...

7 psích plemen vhodných do bytu

Publikováno 3.1.2019 | Luci

Stálice jako čivava, bišonek, jezevčík, nebo úplně jiné rasy?